Købte en indpakning til et bedre liv

Lone og Martin Hansen ønskede at leve deres liv på en anden måde. Enghavegård Osteri i landsbyen Kjelst blev svaret.
Lone Hansen foran Enghavegårds udbud af oste. I løbet af foråret skal gårdbutikken skifte karakter og suppleres med en havestue, hvor gæster og kunder skal kunne nyde udsigten over Ho Bug
14-02-2018 14:47:30
-Da vi begge to er nogle impulsive størrelser, der kan se muligheder og ikke har svært ved at kaste os ud i tingene i troen på, at det nok alt sammen skal gå, købte vi i begyndelsen af sidste år en indpakning til et anderledes liv end det, vi hidtil havde haft, lyder det med glade stemmer fra Lone og Martin Hansen.
Det skete, da det unge par, begge 41 år og forældre til tre børn på henholdsvis 9, 11 og 13 år, overtog Enghavegård Osteri i Kjelst tæt på den nordlige bred af Ho Bugt i Vadehavet, ikke langt fra landsbyen Billum i Sydvestjylland med knap 600 indbyggere.
 

Fra Varde til Argentina

Historien om Lone og Martin Hansen dateres tilbage til 2016, da Martin Hansen efter 15 år som slagtermester i Varde solgte parrets butik til en medarbejder.
- Som det fremgår af vores dåbsattester, var Lone og jeg meget unge, da vi kort efter århundredskiftet overtog vores slagterbutik Mad med Mere i Varde. Men efter 15 år var jeg nået til det punkt, at jeg som 50-årig ikke kunne se mig selv i jobbet som slagtermester, ligesom vi begge havde fået det lidt svært med at overse familiens lidt stressede dagligdag. Der måtte og skulle ganske enkelt ske noget andet og nyt, siger Martin Hansen.
I første ombæring blev noget andet og nyt, at familien, da butikken var solgt, pakkede deres kluns og drog på ferie i Sydamerika, hvor de i seks uger på kryds og tværs oplevede Argentina.
 

Fra Argentina til Kjelst

- Formålet med turen var såmænd bare at slappe af, men da vi havde brugt ikke så lidt tid på at kigge indenfor i flere argentinske gårdbutikker, opstod den tanke, at sådan et liv da også kunne være vores. Vi kunne, sagt med andre ord, se ideen med en gårdbutik som ramme om en ny livsstil for hele familien, når vi vendte retur til Danmark, siger Lone Hansen.
- Så da vi efter hjemkomsten blev opmærksomme på, at Enghavegård Osteri i Kjelst var sat til salg, gik der ikke lang tid, før vi sprang ud i det, og blev nye indehavere, tilføjer Martin Hansen, der inden overtagelsen i et halvt år var i ostelære hos den tidligere ejer for at lære det finurlige håndværk fra bunden.
 

Nye ideer og projekter

Men nu, da læretiden er et overstået kapitel, bobler og syder det med nye ideer og projekter hos de to unge iværksættere.
- Udover økologiske og smagfulde oste vil vi også producere økologiske, langtidslagrede skinker, spegepølser og røgvarer fra hen ved et halvt hundrede frilandsgrise, som det er planen skal trisse fredfyldt omkring på gårdens marker, og som blandt andet skal fodres med den proteinrige valle fra osteproduktionen.
- Vi har siden overtagelsen bygget både om og til Enghavegårds eksisterende produktionslokaler, ligesom vi har tegninger klar til et nyt gårdbutikslokale kombineret med en havestue, hvor gæster og kunder kan opleve den fantastiske udsigt udover bredden til Ho Bugt, lyder det fra Martin Hansen, som af nyskabelser i produktionen fortæller, at der blandt andet er opført en røgeovn og to modningskamre på hver 12 kvadratmeter under jordhøjde til modning af oste og skinker.
 

Skal give mening for hele familien

Lone og Martin Hansen har givet hinanden håndslag på, at investeringen og indsatsen skal give mening for hele familien.
- Enghavegård Osteri skal ikke være et stort og prangende forehavende.  Målet er at holde det nede og stadigvæk synes, det er hyggeligt. Naturligvis ved vi, at det alligevel giver travlhed, men det skal frem for alt være noget, der giver mening. Sagt med andre ord, skal gården være en daglig oplevelse for hele familien i et nyt liv, når det gamle stuehus i løbet af i år er erstattet af et nyt, understreger Lone Hansen.
- Den ultimative drøm er at flytte ind i et nyt stuehus med et gammeldags køkken og en hjørnebænk, hvor man kan tage sig en lille lur, når morgenens arbejde er overstået. Så jo, vi glæder os alle til at prøve kræfter med en helt ny livsstil, supplerer Martin Hansen med et overbevisende smil.
Ordene »os alle« må stå til troende, da ingen af familiens tre børn var hjemme, da FrilandsLivs udsendte lagde vejen forbi Enghavegård Osteri. Men både Lone og Martin Hansen bedyrer, at det er hele familien, der klapper i hænderne. Og det med garanti, lyder det.
 
Ostens historie
Det vides ikke, hvor og hvornår der første gang blev lavet ost. Til gengæld er det så godt, som sikkert, at »osteprocessen« ved et tilfælde blev opdaget. Det skete formentlig for 8-10.000 år siden på et tidspunkt, hvor mennesker begyndte at blive bofaste og holde kvæg.
Mælken kom nu ikke blot fra får, geder og kameler, men også fra køer. Og når man havde mere mælk, end man hver dag kunne bruge, blev det lagret i træ- og lerkar, der ikke blev gjort rene, og hvor der derfor ofte sad mælkerester tilbage.
Når mælken blev opbevaret nær et ildsted eller i direkte sol, fandt man ud af, at mælken hurtigt blev tyk og sur. Det skabte nysgerrighed. Derfor begyndte man at udforske den tykke og sure mælk, som kunne spises. Derved mener man, at den første surmælksost opstod.

 

Osteri siden 2001
Enghavegård Osteri i Billum blev etableret i 1994 og i 2001 overtaget af Henrik Walther-Larsen, der er uddannet mejerist og mejeriingeniør. Henrik Walther-Larsen kom til Enghavegård Osteri med mange års erfaring fra danske mejerier og som rådgiver i Mellemøsten, Afrika og Kina.