Fra drøm til virkelighed

Ved Karise ligger landbruget Brinkholm, som ejes af 550 andelshavere, der ved fælles hjælp producerer og sælger grøntsager, mel, honning og øl.
Christian Coff, er en af de seks unge engagerede mennesker, der tilbage i 1998 fik ideen om at gøre drøm til virkelighed.
26-10-2017 13:27:36

Der er noget fascinerende ved, at seks unge menneskers engagement og drømme for små 20 år siden kan føre til et andelslandbrug, der her 17 år efter den spæde start,
stadig lever og ånder for den gode ide. 

FrilandsLiv har mødt Christian Coff, en af de seks unge engagerede mennesker, der tilbage i 1998 fik ideen om at gøre drøm til virkelighed. En drøm om, at vejen fra jord til bord blev kortere, og at de kunne skabe noget lokalforankret, der gav mening. 

Mening giver det stadig og de seks er udvidet til 550 andelshavere hvoraf en del jævnligt besøger gården Brinkholm, der blev købt i 2001 og som stadig drives ved fælles hjælp.

Stolthed over produktet 

- Vi har alle en stolthed over at være med til at lave et produkt af høj kvalitet. Det, at man selv står med hænderne i jorden eller melet eller grøntsagerne gør bare, at glæden ved produktet bliver større, siger Christian Coff, der netop har været med til at male en stor portion mel. - Det er en stor glæde, at det er ens eget korn. Det giver et nærvær og et engagement, du ikke kan købe dig til, siger han og glædes over, at så mange nyder at komme på gården.

- Vi nyder at være en del af et fællesskab. Og vi nyder den luksus, der er i at kunne bidrage. 

Fra weekendseminar til landbrug

Brinkholm Landbrug tog sin spæde start i 1998, hvor Christian Coff var med til at afholde et weekendseminar, hvor forbrugere og landmænd mødtes og talte visioner. 

- Vi ville gerne tættere på produktionen af vores  fødevarer. Måden, som de mange steder gør det i Sydeuropa, hvor maden er meget lokalt forankret, tiltalte os, og vi ville gerne bidrage til, at dansk landbrug blev værdsat mere for den arbejdsindsats og kvalitet, vi så var derude. 

- Med det i mente startede vi en lille indkøbsklub, hvor vi købte varer lokalt fra nærliggende landbrug og fik det leveret til Nørrebro, hvor mange af os boede den gang.

Inspireret gik Christian Coff i gang med at undersøge mulighederne for eget landbrug. - Vi havde simpelthen ikke økonomisk formåen, så planen blev hurtigt, at vi skulle prøve at
sælge andele og søge fonde. 

Realisering af planer

Og den plan skulle vise sig at være god. Inden længe havde de både modtaget donation fra fonde samt solgt intet mindre en 400 andele af hver 5.000 kroner.

- Det var faktisk lidt at et chok. For nu skulle drømmen jo pludselig virkeliggøres. Pludselig blev alle vores planer en realitet. Vi skulle i gang med vores andels-landbrug, siger Christian Coff. 

I 2001 købte andelshaverne, med blandt andet Christian Coff i spidsen, en økologisk svineproduktion ved Karise. Ejendommen Brinkholm blev med fælles hjælp sat i stand til
det formål, andelskredsen var blevet enige om, og snart var der 110 grise, 300 slagtekyllinger, 500 æglæggere, 2 hektar med grøntsager og 30 hektar med korn.

- Vi lagde hårdt ud. Og nok også lidt for hårdt, men vi ville det så gerne, siger Christian Coff og henviser til, at de det første år havde alt for mange varer, de havde svært ved at afsætte. 

- Vi havde, lidt naivt viste det sig, en forventning om, at med 400 andelshavere, så ville det være enkelt at komme af med de kasser, vi havde planlagt skulle sendes ud fra gården. Kasser  indeholdende grøntsager, mel, æg, måske brød og hvad der ellers lå lige for. 

- Men da gården var en realitet og vi havde drevet den det første halve år, var der kun 47 af andelshaverne, der købte kasser. Det kunne vi ikke leve af.

»Stevnskassen«

Med fælles hjælp og opfordring til naboer og lokale omkring gården, er det lykkedes at holde liv i både ideen og det økonomiske grundlag - Men vi har da haft både op og nedture gennem de seneste 16 år. Lige pt sælger vi omkring 200 kasser, og det er fint, selvom vi da meget gerne, vil sælge mere, siger Christian Coff, der senest er begyndt at lancere kassen som »Stevns-kassen«.

Derudover står Christian Coff også for Brinkholm Øl lavet på gårdens egen maltbyg og formentlig kommer der snart dyr på gården igen. - Vi vil rigtigt gerne have dyr på gården igen. Men det kræver, at der bor nogen her fast, så de bliver passet. Det har det knebet lidt med, de sidste par år. - Nu har vi fået en gartner og hans familie i stuehuset, så det er vi meget glade for. Og forhå- bentlig betyder det så både grise, høns og får på Brinkholm igen med tiden, smiler Christian Coff