Udlever drøm på Bornholm

Lene Nielsen og Kjeld Pedersen havde længe gået med drømmen. For godt fire år siden tog de springet fra Nordsjælland og købte pensionat i Svaneke på Bornholm. Nu udlejer de fire lejligheder i en smuk gammel patriciervilla og nyder hver dag, at de turde tage den beslutning, det krævede at flytte til klippeøen.
20-10-2018 07:00:41
Allerede da færgen lægger til land, rammes man af den helt specielle bornholmske følelse, der oser af ferie, kreativitet, frihed og letsind. Luften er på mange måder en anelse mere frisk og solen en smule mere gavmild på den danske klippeø og fornemmelsen forstærkes, da man efter en lille halv times kørsel rammer den østvendte kystby Svaneke. Svaneke der med rette bryster sig af at være blandt landets mindste og hyggeligste købstæder og som huser godt 1.000 indbyggere.
Som noget af det første og med følelsen af at være en smule hævet over vandet, mødes man af ejendommen Svaneke Havkig. En smuk gammel gulkalket stadselig ejendom fra 1860, der i dag huser fire ferielejligheder for øens mange turister og bolig for parret Lene Nielsen og Kjeld Pedersen, der har haft fast bopæl på Bornholm de sidste fire et halvt år.
- Vi har længe drømt om at købe et gammelt pensionat og leve af at have gæster hele sommeren, siger Lene Nielsen stadig med håret en smule vådt efter morgenbadeturen ved Listed.
Hun griner, ugler håret en anelse i håb om, at det lige kan nå at arte sig lidt, inden kameraet kommer frem og sætter sig ved havebordet med udsigt over den prægtige Østersø.
- Er her ikke vidunderligt? Vi faldt for det med det samme.
 

Afslappende transport til arbejde

Lene Nielsen og Kjeld Pedersen har gennem de sidste 20 år været medejere af en ældre bondegård midt på Bornholm, så de kender øen og har været forelsket i dens fortræffeligheder, unikke natur og imødekommende indbyggere længe. Men at skifte bopælen i Hellerup permanent ud med en ejendom på øen, det kom lidt hurtigere end planlagt.
- Vi havde talt om, at det kunne være en skøn tilværelse, når vi ikke længere behøvede at være på arbejdsmarkedet. Den situation kom så lidt før, end ventet, da jeg i forbindelse med nogle nedskæringer, blev sagt op fra mit mangeårige job hos Dong. Pludselig var i hvert fald jeg ikke længere bundet af krav fra andre, og så slog vi til, fortæller Kjeld Pedersen, der officielt kan kalde sig vicevært på ejendommen.
- Mens Lene passer sit arbejde, sørger jeg for at alt fungerer. Der er jo hele tiden noget, der skal vedligeholdes, et sted som dette. Så keder mig, gør jeg bestemt ikke, lyder det fra Kjeld Pedersen, der er 58 år.
Lene Nielsen arbejder flere dage om ugen på it-universitetet i Ørestaden, København.
- Med computere og muligheden for møder over skype og lignende kan jeg uden problemer passe mit arbejde også hjemmefra. Men minimum to dage om ugen er jeg på universitetet. Fra jeg går ud ad døren her i Svaneke og til jeg sidder på min kontorstol på skolen, går der meget præcist to timer. Det er utroligt, at det kan klares på den tid, siger hun og understreger, at det næsten er mindre stressende og travlt, end da hun skulle fra Hellerup og ind.
 

Præmieret for smuk istandsættelse

Lene Nielsen og Kjeld Pedersen fandt Svaneke Havkig efter at have ledt i kort tid.
- Det var et dødsbo, der faktisk havde stået til salg i mange år. Det er jo et stort hus, så mange er nok blevet en smule skræmte af omfanget, men det passede lige os. Vi forelskede os i stedet lige med det samme, så efter at have været ovre en weekend, for at se det, købte vi, siger Lene Nielsen og kigger glad på sin mand.
- Ja, vi var faktisk ikke i tvivl. Huset var allerede delt op i lejligheder. De skulle måske nok shines op og have en kærlig hånd. Men ideen var der og rammerne. Vi manglede bare et sted til os selv, smiler Kjeld Pedersen med et svagt gemt suk.
Lene Nielsen smiler.
- Ja, det var lidt af en omgang. Men vi er så tilfredse med resultatet, siger hun og finder billeder frem, taget mens renoveringsprocessen stod på.
- Det er den gamle hestelænge, som vi har lavet om til bolig. Det havde helt sikkert været billigere at bygge nyt, men der er nu noget over at bruge det gamle og få det gjort anvendeligt, siger Kjeld Pedersen og glæder sig over, at anstrengelserne i 2016 blev værdsat af Byforeningen Svanekes Venner, der præmierede ejendommen for den smukke istandsættelse.
 

Tid til hinanden

- Det har været en god indgangsvinkel til at finde venskaber herovre, siger Lene Nielsen, der med stor glæde i stemmen beretter om den utrolige gæstfrihed og imødekommenhed, de har mødt fra første dag.
- Vi har følt os meget vel taget imod og vi har hurtigt fundet venner her. Det er som om, at man her har tid til hinanden, hvilket slet ikke var tilfældet i Hellerup. Der vidste vi nærmest ikke, hvad vores naboer lavede, når de ikke var hjemme, siger hun og understreger de mentale forskelle.
- Her på Bornholm vil vi fællesskabet. Der arrangeres alt lige fra bogaftener, hvor vi diskuterer en fælles læst bog, til koncerter eller vinterbadning. Vi vil gerne hinanden og der er noget for alle, siger Lene Nielsen og dvæler lidt ved vinterbadningen.
- Jeg er lige begyndt at være med på morgenbadeholdet. Så lad os nu se, hvor lang tid det holder for mig. Men jeg håber at blive vinterbader. Allerede nu kan jeg mærke, at det giver mig noget rigtigt godt. Det er jo en fuldstændig lukusmåde at begynde dagen på. Og tænk sig. Vi har det lige her et stenkast fra vores hus.
- Det var den helt rigtige beslutningen, vi tog den dag, vi bestemte os for at blive fastboende på Bornholm, samstemmer de begge.
 
Svaneke Havkig
■ Lene Nielsen og Kjeld Pedersen
 udlejer fire lejligheder i deres gamle   patriciervilla.
■ Lejlighed A er på 75 m2
■ Lejlighed B er på 65 m2
■ Lejlighed C er på 110 m2
■ Lejlighed D er på 40 m2
■ Lejlighederne kan lejes gennem
 Born-host.dk eller airbnb.
Se mere på www.svanekehavkig.dk 

 

Svaneke
Svaneke er Danmarks østligste købstad og vandt i 2013 prisen som »Danmarks Smukkeste Købstad«.
På Svaneke bys egen hjemmeside beskrives begrundelsen blandt andet med de fint bevarede bindingsværkshuse- og gårde, der spreder sig op af klipperne fra havnen, og gader der snor sig op og ned mellem gamle stengærder. Bag dem ligger frodige klippehaver med bl.a. morbær- og figentræer. Under de røde tegltage er murene kalkede, med rigtig kalk selvfølgelig – ofte i en varm gul farve.
Den lille købstad har 1.078 indbyggere.