Teateranmeldelse: Tarzan – liansvingende flot

***** - Kim Ace Nielsen og Bjørg Gamst er suveræne som Tarzan og Jane i Fredericia Teaters meget flotte opsætning af Disneys musical Tarzan.
20-10-2018 07:00:00

Hvis man iklæder sig grønt eller sit bedste lændeklæde, så bliver illusionen fuldstændig, når man træder ind i Fredericia Teater for at opleve Disneys musical Tarzan i en smuk og fantastisk flot dansk udgave. En udgave, hvor der er kælet for detaljerne og hvor der ikke er sparet på noget: Scenografien er spektakulær, mageløs, og indtager i princippet såvel foyer som teaterrum, kostumerne er fantasifulde og illustrer på bedste vis nogle af junglens mægtige og prægtigste dyr, de store gorillaer, og lyden i teatrets smukke rum er sublim.
Tarzan er baseret på Disneys tegnefilm- og musicalfortolkning af Edgar Rice Burroughs bog af samme navn. Historien handler om menneskebarnet der vokser op i en vestafrikanske regnskov og i en stor gorillaflok, ført an af alfahannen Kerchak og gorilla-adoptivmoderen Kala.
Som voksen møder Tarzan den smukke og stærkt sensuelle Jane, der er datter af den opdagelsesrejsende professor Archimedes Q. Porter.
Dermed er lagt op til en kærlighedshistorie, men også til en historie om identitet, om at være den man er, og om at kæmpe for det, man har kært og tror på, samtidig med at man søger nye horisonter.
I Fredericia Teaters produktion er der vanen tro ikke overladt noget til tilfældigheden: Alt er gennemført til mindste detalje: Fra de to giraffer, der majestætisk og næsten ubemærket går bag de opdagelsesrejsendes teltlejr, til de mange gorillaer – og Tarzan, der svinger sig i lianerne på scenen såvel som over publikums hoveder, til øjnene og lyden af leoparden Sabor, der sniger sig rundt i teatersalen, snart her, snart der.
I hovedrollen som Tarzan ses en flot muskuløs og velsyngende Kim Ace Nielsen, der her får sin første hovedrolle og løser opgaven til fulde: Han kaster sig frygtløs rundt i teatersalen, undskyld junglen. Dels for at forsvare sin flok, men også for at se de første mennesker han møder an.
Bjørg Gamst er velspillende og -syngende som den – undskyld udtrykket – veldrejede og sensuelle Jane Porter, der ikke uventet falder for junglens vildmand, og lader ham falde for sig.
Gorillaflokken ledes af alfahannen Kerchak, godt dominerende spillet af Teit Samsø, der ligesom Maria Skuladottir som den altopofrende gorilla-adoptivmoderen Kala, gør rollerne til deres.
Diluckshan Jeyaratnam er charmerende og fræk som Tarzans bedste ven Terk, og skal ligeledes fremhæves. Det samme skal de helt unge skuespillere, der spiller de unge udgaver af Tarzan og Terk.
Der er masser af dramatik, romantik, sjove replikker og skønne musikalske hit, skrevet af Phil Collins, og ingen tvivl om, at forestillingen også trækker en tåre i ny og næ, sååååå velkommen i junglen til en velspillende Tarzan, der får fem store og velfortjente stjerner.
Denne anmelder manglede det sidste ”bid” for at udløse den 6. stjerne: Eksempelvis modtagelse af et par gorillaer, der kravlede rundt mellem gæsterne før forestilling og i pausen og pillede insekter, et par gorillaer, der ”dumper” ned i hovedet på nogle af teatergæsterne og ikke mindst lidt flere Tarzan hyl…..


Spiller på Fredericia Teater til 22. december, og i 2019 i Århus og i København.