Teateranmeldelse: Drengen der ville være vægtløs: Rammer gysende godt den menneskelige nerve

****** - Hold da op, sikke en forestilling. Man sidder nærmest banket tilbage i sædet, når lyset tændes og skuespillerne i Folketeatrets og dramatiker Thomas Markmanns nyeste opsætning, Drengen der ville være vægtløs, igen og igen kaldes frem på scenen. Her er tale om en forestilling, der i den grad giver noget til alle sanser.
20-10-2018 07:00:14

Drengen der ville være vægtløs er en hverdagskomedie om håb og drømme, men også en tragedie, der viser de menneskelige sider på godt, men i særdeleshed også på ondt. Som surt og sødt kan følges, kan komedie og tragedie også gøre det. Det viser Folketeatrets nyeste forestilling.
Historien handler om en familie i en mindre provinsby for en snes år siden: Faren er netop død, moren Birthe, suverænt godt spillet af Mette Horn, lider af migræne, og skiftevis tror og ikke tror på sønnen René, Nicolai Jørgensen, og hans kammerat Theis, spillet af Mads Reuther.
René er påtvunget en uddannelse som VVS´er, men er meget mere optaget af at kigge stjerner, drømme om universet, og har ønsket om at blive astronaut. Samtidig drages han af det dårlige selskab hos Theis, og af spirende ungdomsforelskelse til Theis kæreste, frisøren Winnie, Mette Klakstein Wiberg.
René veksler mellem at konflikte med moren, og samtidig skulle tage sig af hende, alt mens han søger at finde sit eget sted i livet, herunder at frigøre sig, sådan som alle unge skal.
Nyuddannede skuespiller Nicolai Jørgensen får her sin første store hovedrolle og sikke et afsæt for en videre karriere: Han går i den grad ind under huden på tilskueren. Man føler med ham i den spirende tro på kærlighed, i hans viden om galakser, stjerner, og den menneskelige krop. Hans timing, mimik, og bevægelse er betagende. Bedre casting fås næppe.
Drengen der ville være vægtløs er fyldt med sjove replikker og scener, hvor man skiftevis griner, glædes og væmmes – og en gang eller to bare får man bare lyst til at lukke øjnene og tænke: Sker det?
Instruktionen står Geir Sveaass, der også var instruktør på Min Far, for, og ingen tvivl om, at han får det absolut bedste ud af sine skuespillere: Mette Horn og Nicolai Jørgensen i den grad klæder og skaber forestillingen, men flot flot suppleret af også nyuddannede Mette Klakstein Wiberg, Mads Reuther, og Lars Bom, som Renés chef.
Stor ros til Folketeatret for at give unge nye endnu uprøvede skuespillere store roller, og stor ros til de unge for at fylde rollerne ud. Tillykke med seks velfortjente stjerner.


Drengen der ville være vægtløs er på Danmarksturne til 21. november, men spiller samtidig på Folketeatret til den 15. november.