Mobiler med faste rødder

I 35 år har familievirksomheden Flensted Mobiler haft virke fra en gammel skole på det nordvestlige Fyn. Selvom tredje generation har overtaget direktørstolen og forbliver boende i København, bliver der ikke lavet om på den beliggenhed. For det er netop samspillet mellem hovedstad og friland, der fungerer for det kreative firma, der har leverancer til hele verden.
08-09-2018 07:00:22
Omkranset af skov og kun få kilometer fra vandet ligger Frederiksminde. De store gulkalkede bygninger og et stuehus der tidligere rummede skoletavler, skrivepulte og elever i knæbukser, indrammer nu smukt det, der de seneste 65 år har været familievirksomheden Flensted Mobiler.
Flensted Mobiler så dagens lys tilbage i 1953, hvor nuværende direktør Kit Flensteds farfar begyndte produktionen i en lille lejlighed i Aalborg.
- Min farfar lavede storkemobilen til min faster, da hun var nyfødt, og storkemobilen er stadig i produktion, fortæller Kit Flensted.
Mobilen med de flyvende storke blev hurtigt populær i området og inden bedsteforældrene fik set sig om, havde de så travlt, at de måtte spørge naboen om hjælp til at samle mobilerne.
Siden er det gået slag i slag. Ideen om naboens hjælp affødte de i dag 60 hjemmearbejdere, der fordelt på hele Fyn samler de efterhånden utallige mobiler, virksomheden producerer.
 

Udvidede familie

I dag har Kit Flensted som tredje generation overtaget direktørstolen og dermed ansvaret for, at familievirksomheden fortsætter det gode arbejde og måske ovenikøbet opnår endnu større succes.
- Det er en stor opgave. Men også en opgave jeg har glædet mig til, og som jeg elsker, siger Kit Flensted, da vi sætter hende stævne på den smukke ejendom, der udover virksomheden også rummer forældrenes bolig – Kits barndomshjem.
- Jeg kan blive helt rørt, når jeg møder nogle af hjemmearbejderne, og enkelte af dem faktisk har været med, både sammen med min farmor og farfar, senere sammen med min mor og far og nu sammen med mig. Det er da så utroligt nærværende, siger hun.
- Langt de fleste af medarbejderne her i huset og hjemmearbejderne rundt på Fyn har været med så længe, at jeg betragter dem som min udvidede familie. Det betyder utroligt meget for mig, at de har det godt. Det er dem, der sammen med mig, skal få den her virksomhed til fortsat at blomstre og måske vokse.
- Jeg ser lidt virksomheden som en baby, jeg har overtaget ansvaret for fra mine forældre. Jeg har adopteret en baby, som mine bedsteforældre fødte, min forældre passede til ug og som jeg nu skal få til at blive den bedste udgave af sig selv.
- Det er nervepirrende at blive overdraget det ansvar. Men det er også fantastisk og en daglig glæde, siger Kit Flensted og lover, at hun som ny »mor« også vil tilføre noget nyt.
 

I mesterlære hos far

- For at udvikle sig skal man jo også en gang i mellem sættes lidt på prøve, og her er en af mine kæpheste, hvordan vi brander os.
- Vi skal være gode til at fortælle, at mobilerne er håndlavede, og at det har været sådan siden 1954. At der virkelig sidder alle de her hjemmearbejdere og sørger for, at hver enkelt mobil er foldet de helt rigtige steder og keret omkring.
- Og så skal jeg have fortalt hvor dygtig en designer, min far er. Det er stadig ham, der er ansat som chefdesigner. I vores sortiment står min far bag halvdelen af designene og min farfar bag cirka 45 procent. Så de kan og har kunnet noget de to, smiler Kit Flensted stolt og understreger den store respekt, hun altid har haft for både bedsteforældrene og begge sine forældre.
- Det er noget af en gave at være i mesterlære hos min far. At lære ham at kende som Ole Flensted, chefdesigneren og ikke bare som far. Det har gjort mig målløs.
- Men det er også hårdt. For når jeg kommer til Frederiksminde, er det nu pludselig fordi, jeg kommer på arbejde. Det er ikke fordi, jeg kommer hjem til mor og far. Det har vi vist alle lige skulle lære at agere under, men det går godt, synes jeg, selvom jeg da en gang imellem kan have lyst til bare at smutte ind i køkkenet og drikke te med min mor, smiler Kit Flensted, der bor på Vesterbro i København.
 

Fed hjernegymnastik

- Jeg har boet i København i ti år nu og er vild med det. Det er fed hjernegymnastik at veksle mellem by og land på bare to timer. At veksle mellem skøn uro og vidunderlig ro. Det vækker alle mine kreative sanser.
- Det giver bestemt nogle muligheder, at jeg bor i København og hurtigt kan smutte forbi de forskellige museer og butikker. Det at jeg bare kan komme på min cykel – og komme tit. Det giver et kendskab til os og Flensted Mobiler, der er uvurderligt.
- Men der er så meget godt ved, at produktionen forbliver på Fyn. Jeg her en helt vild tyk navlestreng til det her sted fyldt med så mange gode minder, at det vil være meget svært for mig - også af hensyn til alle vores trofaste medarbejdere - at flytte herfra.
- Men et kreativt sted i København, hvor vi kunne have et atelier – et sted, hvor vi kunne vise vores produkter frem. Det kunne godt være en fremtidsdrøm, siger Kit Flensted.
 

Uddannet sanger

Kit Flensted er oprindeligt uddannet sanger fra Det Rytmiske Musik Konservatorie og levede i flere år af musikken.
- Jeg nød min tilværelse som musiker. Men da mine forældre begyndte at nævne, om det kunne have interesse at overtage Flensted Mobiler, kunne jeg simpelthen ikke bære tanken om, at familievirksomheden skulle sælges. Så der var jo ikke så meget at gøre. Jeg måtte tage affære.
 - Jeg må lige understrege, at der aldrig har været et pres fra mine forældres side. De spurgte, fordi det var nødvendigt for dem at vide, om jeg overhovedet var interesseret, for deres fremtidige planlægning. Men havde jeg sagt nej, havde det været et lige så rigtigt svar. Den viden og følelse af, at jeg skulle det, der var det rigtige og bedste for mig, den har været rar.
- Og skal jeg være helt ærlig, så troede jeg da heller ikke, at jeg kunne komme til at brænde for noget på samme niveau, som jeg brænder for at synge. Men det gør jeg. Det her job, hvor jeg har fokus på branding og kreative ideer, det er fantastisk, og med de medarbejdere jeg har omkring mig, og de mennesker jeg møder rundt i verden, der giver udtryk for, at de er meget begejstrede for Flensted Mobiler, så er det måske nok et arbejde, der tager meget af min tid, om ikke det hele, men også et arbejde, der bringer så meget glæde og tilfredsstillelse. Jeg er så tilfreds med mit ja-tak til at følge i mine forældres fodspor.
Kit Flensted dvæler lidt ved momentet. Tænker efter en ekstra gang og nikker. Som for at understrege, at det virkelig forholder sig sådan – også over for sig selv, og så smiler hun.
- Jeg kan faktisk se en rigtig god forbindelse mellem mit direktørjob her i virksomheden og så jobbet som sanger.
- Jeg kan bruge min baggrund som musiker, fordi jeg er vant til hele tiden at skulle sætte noget i scene. Det er ikke noget, der falder hverken mig eller min far naturligt, men jeg har været nødt til at tillære mig det, når jeg stod på scenen som forsanger. Nu kan jeg bruge det til at få Flensted Mobiler fremhævet. Og til at smide min far ind i rampelyset. Nu er det mig, der kan prale af ham og ikke ham selv, der modvilligt skal forsøge at fremhæve egne kvaliteter. Før skulle han både være kunstner og sin egen pressechef. Det ligger ham meget fjernt. Nu kan jeg gøre det, griner Kit Flensted, der naturligvis heller ikke står tilbage for at fortælle imponeret om sine bedsteforældre eller de medarbejdere, der gør det hele muligt.
- Og hvilken gave er det ikke lige? At få lov at fremhæve noget - det her sted og menneskene omkring det - der ligger så dybt i mit hjerte. Det er jo her, jeg har alle min skønneste barndomsminder. Her jeg har løbet omkring i haven med bar mås, siden jeg var helt lille.
 

Vil gerne adskille arbejde og hjem

Til spørgsmålet om, hvorvidt Kit Flensted flytter tilbage til ejendommen en gang, bliver hun i få sekunder lidt mere stille og tænksom, end hun ellers har været.
- Jeg tror det faktisk ikke. Mine forældre har boet her i 35 år og jeg har så megen kærlighed til det her sted, der ligger så smuk midt i naturen og emmer af historier og rolig sjæl. Men jeg har også behov for den vekslen, det er at komme på arbejde og komme hjem.
- Mine forældre var altid på arbejde. Og det tror jeg ikke, jeg kan. Eller rettere. Det har jeg ikke lyst til. Jeg har brug for at komme hjem. Og det hjem, skal jeg så bare finde ud af hvor bliver, når det bliver min tid til at stifte familie med mand og barn og virksomhedsbaby. Den tid glæder jeg mig også til, siger Kit Flensted og sender et stort smil gennem de mange mobiler, der pryder rummet.
 
Smukke ord fra www.flensted-mobiles.com

»Lev i nuet og find ro
Verden bevæger sig hurtigt omkring os. 
Men mobilen fanger dig ind og skaber indre ro,
når den med sine yndefulde, og nærmest terapeutiske
og rolige bevægelser, lader dig koble af«


»Mobilens liv der hænger i en tråd.
Gi’r ved sit eksempel dette råd:
Liv er ej blot hast fra sted til sted;
Den der hviler, lever også med«