Mit hjerte skælver af glæde

Mathilde Bondo har altid nydt naturen. Og allerhelst på gåture med hendes elskede hunde, eller på ryggen af en hest. – Natur, luft og det at kunne følge med i årets gang, betyder meget for mig, siger hun.
23-03-2019 06:00:07

Hønsene tager imod allerede på markvejen ned mod den idyllisk beliggende herregård, hvor Mathilde Bondo – sammen med sin bedre halvdel Lasse kendt fra duoen Lasse og Mathilde – bor. Tillidsfuldt tripper de med ind i gårdspladsen, hvor de to hunde – Ludde og Jessie – tiltrækker sig opmærksomheden og hvor en tydelig gøen vidner om, at de har bemærket, at der er gæster på vej.
Inde fra huset lyder en kærlig, men bestemt stemme. Hundene får besked på at stoppe deres gøen, og døren åbnes med et smil af kvinden, der gennem årtier, har bebudet, at Fyn er fin og, at man med fordel kan tage til Lundeborg, hvis man har sorg i sinde.
- Ja, er det ikke pudsigt. Vi har boet mange dejlige steder, og nu er vi endt her nær Lundeborg. Byen vi har sunget om og haft tilknytning til i så mange år, siger Mathilde Bondo og byder indenfor på herregården, hun har kunnet kalde sit hjem de seneste ti år.
Overalt er der personlige billeder, der minder om sjove episoder, spændende opgaver og levet liv. Billeder der afslører en stor glæde ved naturen, heste, får og hunde. Billeder, der vidner om, at et liv levet som kunstner aldrig er kedeligt.
- Ja vi har det sjovt, siger Mathilde Bondo og glæder sig over, at tilfældet ville, at hun gik den vej i livet.

Tilfældig vej ind i musikken


- Jeg er opvokset i Folkebo midt i Odense. Fik min første violin, da jeg var syv år af min morfar og begyndte til undervisning. Men det var ikke rigtigt mig. Jeg syntes, det der med at stå alene og øve etuder og andet teoretisk, blev for kedeligt. Det var der simpelthen ikke meget sjov ved. Så efter nogle år, fik jeg lov at stoppe.
Mathilde Bondo kigger ud i rummet.
- Jeg var jo egentlig glad for violinen. Det var mere det der med, at jeg var alene og spillede de samme strofer igen og igen. Det kedede mig.
14 år gammel møder Mathilde Bondo tilfældigt en flok spillemænd i Hunderupskoven i Odense.
- Jeg blev fascineret af den måde, de spillede violin på og fik lov at spille med.
- Jeg kastede mig simpelthen hovedkulds ind i det og nød det. Hele min klassiske, teoretiske terpen viste sig at være en fordel, og jeg udnyttede den til fulde.
Som 14 årig flyttede Mathilde Bondo til en moster ved Silkeborg for at tage sin realeksamen.
-  Her spillede jeg endnu mere. Kom med i Djurslands Spillemænd og tomlede hver weekend mellem Silkeborg og Djursland for at spille. Det var fantastisk.
Silkeborg blev skiftet ud med København og udstyret med glæden ved spillemandsmusik, violinen og eventyrlyst, flyttede Mathilde Bondo i musikerkollektiv.
- Her mødte jeg hele miljøet omkring Gasolin og fik lov at lave en plade med Hvalsø Spillemændene, hvor jeg også sang. Det hørte Lasse og kontaktede mig.

40 års bryllupsdag


Lasse Helner var på det tidspunkt på udkig efter en pigestemme til at synge på pladen »Pigesind« med 14 udvalgte digte af Tove Ditlevsen, sat i musik af Lasse Helner selv. Året var 1975 og de to blev for en stund til duoen Lasse og Mathilde.
- Jeg havde ingen planer eller forventning om, at det var noget, der skulle fortsætte. Men efter et års tid, hvor alle andre end os selv kunne se, at det ville ske, endte vi som par – både professionelt og privat.
- Og i år har vi 40 års bryllupsdag. Det er slet ikke til at forstå. Så vi har haft et langt liv sammen. Et bumpy liv, men et fantastisk liv.
Mathilde Bondo smiler og smager for en stund på ordene.
- Musikken åbner døre. Musikken understreger stemninger. Den kan dække over alle sindstilstande og den kan heale. 
Det kan naturen også.
- Natur, luft og det at følge med i årets gang, betyder meget for mig. Jeg vil gerne følge med og elsker at fodre fuglene året rundt og høre deres sang.
- »Mit hjerte skælver af glæde«, siger Jeppe Aakjær i »Jeg bærer med smil min byrde«. Det er så fint og rammer fuldstændig den følelse, jeg har, når jeg går tur i haven eller i skoven, vi er så heldige at have lige rundt om ejendommen.

Hestepige


Udover høns og hunde har Mathilde Bondo også tidligere haft både heste og får.
- Min interesse for heste begyndte med mælkemandens hest hos min farfar og Mommi på Ærø.
- Jeg elskede at besøge dem og nød mine ferier på øen, hvor jeg hjalp både mælkemanden med at køre mælk ud og bonden på det nærtliggende husmandssted. Eller måske gik jeg bare i vejen, jeg ved det ikke, griner Mathilde Bondo.
- Men hold op det var skønt.
- Da Lasse og jeg blev kærester i 1976, købte jeg min første hest. En hannoveraner fuldblod, som jeg havde i 27 år. Det var den skønneste hest.
Mathilde Bondo finder et billede frem, hvor hun er højt til hest. Flere steder i huset, er der billeder, der bevidner om en tid med heste. Glade smilende billeder, der emmer af liv og fornøjelsen ved at omgås de smukke dyr.
- Det er faktisk først, da vi flyttede her til ejendommen, at vi har valgt ikke at have heste. Før det havde vi både Irish Cop og islændere.

Solgte billardbord for at få råd til hest


- Jeg købte to Irish Cop på en måde ved et tilfælde. Naboen havde pludselig det yndigste føl på marken og da min gamle hoppe døde, købte jeg to af naboens hopper. Den ene ovenikøbet ifolet. Så der gik ikke længe, førend vi havde en helt stor besætning, siger Mathilde Bondo og sender et smil, der fylder hele ansigtet.
- De var skønne og bestemt det gamle billardbord, der måtte sælges for, at vi kunne få råd til at købe hopperne, værd.
- Som jeg sagde til Lasse: »Jeg vil hellere have levende ben end døde«. Og så røg billardbordet ud til fordel for Irish Cop hestene.
Mathilde Bondo sender mig et smil og vi nikker samstemmende i forståelsen af, at det da bestemt var den helt rigtige beslutning.
I dag har Mathilde Bondo ikke længere heste på ejendommen. En beslutning der ikke var let.

Passer på violinarmen


- Jeg er meget glade for de dyr, men jeg tør ikke rigtigt ride længere. Jeg faldt af på et tidspunkt og brækkede armen. Og det går ikke. Jeg skal bruge min violinarm, siger hun og understreger, at hun i stedet bruger al sin fritid og mere til på hundene.
- Vi går ture hver dag. Om morgenen springer jeg direkte i termodragten – stadig med nattøj og morgenhår – og så er det ud i den friske luft. Vi har skov og strand lige uden for døren og det er helt utroligt at følge med i årets gang.
- Det giver mig en indre ro og en samhørighed med naturen at bo, som vi gør og befinde mig midt i den dagligt. Det giver mening med livet, så enkelt er det.
- Og så er det en uundværlig måde at stresse af på, når man har været ude og spille og været sammen med mange mennesker. Det er en gave og vi bliver aldrig trætte af at bo på denne måde. Det er sådan, det skal være for os.
Mathilde Bondo henviser til deres seneste spillejob, hvor de i weekenden spillede for fulde huse.
- Da vi kom hjem efter et spillejob i København her i weekenden, var der den smukkeste stjernehimmel. Man bliver helt salig og føler sig meget heldig, lyder det fra den erfarne musiker.

Pelargonier op fra kælderen


Mathilde Bondo betegner sig selv om et udendørs-mennesker.
- Jeg vil ikke sige, at jeg er decideret havemenneske, men jeg elsker at gå ude og rode med et eller andet. Jeg kan altid finde noget at rive i. Elsker at plante i krukker og glæder mig enormt til, at jeg skal have alle mine pelargonier op fra kælderen, hvor de har overvintret.
- Der er fyldt med blomsterkrukker i gårdspladsen, når vi rammer sommeren. Det er så flot, lover Mathilde Bondo og viser billeder frem, der bevidner, at hun har ret. 
- Hov, du skal da også lige se de fineste æg, jeg samlede i hønsehuset forleden.
Mathilde Bondo rejser sig fra køkkenstolen og åbner døren ind til viktualierummet.
- Har du set noget lignende? Er de ikke søde, siger hun og viser flotte mørkebrune æg frem. – Det ene her, er simpelthen så lille og fint, at jeg ikke ved, hvad de har haft gang i, griner hun.
- Jeg skal have dem pustet ud. Så kan de pynte til påske, lyder det.

Parløb


Lasse Helner kigger ind. Sender Mathilde Bondo et kærligt blik og efterlader et kys på hendes læber, inden han igen er ude ad døren.
- Vi er heldige, at vi begge nyder at bo på denne måde, siger Mathilde Bondo.
- Vi har boet på landet i stort set alle de 43 år, vi har været sammen. Først i et lille hus på Midtfyn, dernæst på Søbo ved Svanninge, så Billeskov ved Assens og nu her i det østfynske. Og de sidste mange år i store huse, hvor vi har plads til at have gæster. Det nyder vi meget.
- Vi nyder at have besøg af både børn og børnebørn og have plads til at give vores bandmedlemmer deres eget faste værelse ovenpå, når vi øver.

Vanedannende gæstfrihed


FrilandsLiv’s besøg hos Mathilde Bondo har nået sin slutning. Det har været hyggeligt - tangerende til vanedannende og man fornemmer hurtigt gæstfriheden og ligefremheden hos parret, der har været danmarkskendt som duo gennem de sidste mange årtier og er på fornavn med hele befolkningen.
Denne gang fik Mathilde Bondo taletiden. Måske giver vi den til Lasse Helner senere, for det er talelystne mennesker med engagement og noget på hjerte, der bor der midt i naturen for enden af den lange indkørsel. Og det lokker altså til mere snak.

 

Hvem drømmer hvem     

Nu har de fornøjet os siden starten i 1975 med albummet »Pigesind« af Tove Ditlevsen sat i musik af Lasse Helner   – og det er langt fra slut.

Først i februar 2019 udgav Lasse og Mathilde deres seneste album »Hvem drømmer hvem«

Albummet består af nykomponeret musik af både Lasse Helner og Mathilde Bondo.

En fin buket sange om kærlighed til livet, hinanden, naturen og om passion og trivialitet.

Lasse og Mathilde har valgt at orkestrere udgivelsen med Alex Riel på trommer og percussion, Wili Jönsson på bas og Ole Fick på guitar.

 

Lange Lone

Mathilde har spillet med Kim Larsen og fik som ung tilnavnet Lange Lone af den legendariske musiker.

»Men jeg har da Lange Lone

og hun spiller violin

og når nerverne de klikker

så drikker vi en lille flaske

lille flaske brændevin…«

Sådan lyder et af versene i Kim Larsen-klassikeren »Østre Gasværk«, hvor han synger om den kolde tid i 1970’erne.

Virkelighedens »Lange Lone« hedder Mathilde Bondo.

 

 

Diskografi

                                       Lasse & Mathilde (1977)

                                       Her og Nær (1978)

                                       Fyn (1979)

                                       Små Giganter (1980)

                                       Fyn er fin (1980

                                       Maskebal (1982)

                                       Det er Nu – Det er Her (1987)

                                       Det lysner (1988)

                                       Varm Magi (i New Orleans) (1997)

                                       Fantasistykker (2000) (DMA nomineret)

                                       Fyn er Fin Forever (2005) 30 års-jubilæumsudgivelse

                                       Spor af Piet Hein (2007) DMA-nomineret

                                       Alle de Bedste (2010) 35 års-jubilæumsudgivelse

                                       Verden Venter (2013)

                                       Hvem drømmer hvem (2019)