Fællesskab i Frankrig

I det allersydligste Frankrig – godt en times kørsel fra Middelhavet – er 170 familier gået sammen om at købe det, de betegner som deres »franske slot«. Dermed er en drøm, som ikke mange af de medvirkende ville have haft mulighed for at realisere alene, gået i opfyldelse.
18-08-2018 07:00:25
De lyse terrakotta farvede huse med røde tage og smalle snørklede veje fyldt med hidsige bilister i små hurtige biler, fornægter ikke, at vi befinder os i det franske.
Solen er endelig fremme efter flere uger med regnfyldte skyer og vinranker, og lavendelmarker minder om regnens fantastiske evne til at skabe skønhed og frodighed i samspil med solens varme stråler.
Godt en times kørsel nordvest for Nice - i den lille by Cotignac - ligger vores endepunkt - Les 4 Moulins. En smuk samling af bygninger tidligere ejet af forretningsmanden Claus Møller, der gennem 25 år har forvandlet stedet fra en enkelt ejendom til et kursussted. Les 4 Moulins er en henvisning til efternavnet Møller. Claus Møller, hans hustru og de to børn – De fire Møller.
I dag ejes ejendommen, der ligger på en to hektar store grund af en ejerkreds på 170 danske familier.
 

Drøm om fællesskab

- Vi fik ideen, fordi vi selv drømte om et hus i det sydfranske, fortæller Kim Folmann, der er den ene af to idemænd bag projektet.
- Min hustru og jeg nåede faktisk så langt, at vi næsten fik købt et hus sammen med fire andre par. Heldigvis nåede vi at tænke os om, inden købskontrakten var underskrevet, for det var alligevel ikke helt det, vi ville.
I stedet får Kim Folmann overbevist de øvrige om, at de for samme indskud kan få noget, der er langt bedre, blot der er flere med på ideen.
- Sammen med min gode ven gennem mange år, Børge Bisgaard, får jeg lagt en plan og lavet en hjemmeside, der fortæller om vores forhåbninger.
Forhåbninger om et stort sted med plads til mange forskellige mennesker. Med plads til ro og fællesskab. Plads til mange subkulturer, hvor alle kan finde et tilhørsforhold.
 

Tæt på fungerende samfund

Kim Folmann og Børge Bisgaard er ret hurtige til at fastsætte hvilke krav, de har til stedet.
- Blandt andet ville vi gerne have, at det skulle ligge tæt på en by. Vi så mange skønne ejendomme, men langt de fleste lå ude ad hullede mindre farbare veje, og det ønskede vi ikke. Vi ville gerne, at der var et samfund omkring os. Et samfund, der fungerede. Og så skulle huset være i nogenlunde stand og relativt færdigt og klar til det, vi ønskede. Et sted med plads til 20-25 familier på en gang.
- Vi var så heldige, at Claus Møller hørte om vores søgen og henvendte sig. Og her var stedet, vi havde søgt. Et sted hvor man kan være sammen, men også et sted, med mange kroge, hvor man kan være sig selv. Og så ligger den lille by Cotignac i gåafstand herfra. Det er helt, som vi har forestillet os, siger Kim Folmann, da FrilandsLiv møder ham på Les 4 Moulins, blot to dage efter, at stedet er åbnet for ejerkredsen.
 

Sjov proces

- Med det her sted, er vi nu 170 familier, der har fået drømmen om et hus i det sydfranske opfyldt. Men vi er også 170 familier, der er sammen om at løfte både den økonomiske byrde, men i lige så høj grad den fysiske byrde i form af pasning, vedligehold mm. Vi har noget, vi kan kalde vores, uden ret store forpligtigelser. Det gør det holdbart for mange, siger Kim Folmann, der har nydt processen med at finde både det rette hus og de familier, der ønsker at være en del af projektet.
- Det har været en sjov proces, og vi har hygget os med det, siger han og glæder sig til, at ejendommen rigtigt kommer i brug.
- Her hen over sommeren bliver vi fuldt belagt. Der er familier i alle værelser og lejligheder og det glæder jeg mig til at opleve. Vi er jo en spættet flok. Både pensionister og børnefamilier, så her skal være plads til alle og til lidt af det hele.
- Jeg elsker for eksempel at cykle, så jeg håber, at jeg kan lokke nogen med, når vi er hernede. Det er nu en gang sjovere at cykle sammen end alene, og det er jo også det, sådan et sted her kan. Vi kan tage initiativ til sociale arrangementer, og har man lyst, deltager man.
- Her er så dejligt megen plads, at der altid vil være plads til alle. Man kan altid finde plads til ro og alenetid, eller nogen der matcher en selv og ens interesser, hvis det er det, man har lyst til.
- Jeg glæder mig rigtigt meget til at se det hele blomstre, siger Kim Folmann.
          
Gode grunde til at købe fælles feriebolig
   Glæden ved at være husejer er i top, bekymringer i bund
   Ferieboligen står altid klar til brug, når du kommer
   Du bestemmer selv, hvor meget og hvornår du bruger stedet
   Du skal hverken tænke på drift, vedligeholdelse eller administration
   Ejendommen, inklusive have, bliver løbende passet og vedligeholdt
   Du deler pasnings-, drifts- og vedligeholdelsesudgifter med andre – og du får råd til flere fornøjelser
   Det er ikke dit problem, hvis noget går i stykker – det bliver ordnet, uden at du skal røre en finger
   Du skal ikke trækkes med besværlige håndværkere og serviceleverandører – det klares af den lokalkendte daglige leder
   Du får meget mere for pengene, end hvis du køber på individuel basis.

 

Manden bag Les 4 Moulins
Det er den danske forretningsmand Claus Møller, som har opbygget Les 4 Moulins. Han grundlagde og ejede i 30 år virksomheden Time Manager International og udviklede den til en verdensomspændende kursus og konsulentvirksomhed, der beskæftigede sig med virksomhedens og den personlige udvikling.
Claus Møller lærte andre at få tingene gjort uden overspringshandlinger. Den samme kompromisløshed er anvendt over alt i opbygningen af Les 4 Moulins, kombineret med æstetik og kunstneriske løsninger på internationalt niveau.
Den største af de to swimmingpools og omgivelserne er designet af østrigeren Hundertwasser. Løsningerne er overalt truffet med hjertet, fordi der har været mulighed for det.