En lille dame med et stort hjerte - og et kæmpe farmprojekt

- Det er er en stor udfordring at være økobonde i Brasilien, konstaterer Josefina Durini. Gennem 11 år har hun genopbygget og drevet en gammel kaffeplantage ved Paraná-floden i Brasilien.
19-01-2019 07:00:17

Josefina Durini er en lille dame, der fysisk ikke fylder meget på sin store kaffefarm »Fazenda Alliança« ved Paraná-floden i Brasilien. Men tag ikke fejl. Kvinden bag den økologiske farm har et stort hjerte. Og tydeligvis enorm indsigt i arkitektur og genopbygning af både bygninger og jord efter de bæredygtige principper, som hun mener er fremtiden for landbruget og lokalbefolkningen.

I disse år er hun i gang med et kæmpe farmprojekt på en cirka 300 hektar stor ejendom i det stærkt kuperede område ved Barra do Piraí et par timers kørsel stik nordvest fra millionbyen Rio de Janeiro.

Allerede efter få minutter i den arkitektuddannede kvindes selskab mærker man hendes entusiasme, samt hendes passion og hjerte for landbrugsproduktion, økologi og bæredygtighed i både fødevareproduktion, arkitektur og kunst. 

- Det er er en stor udfordring at være økobonde i Brasilien, konstaterer Josefina Durini, mens hun sammen med sine folk byder på en varieté af farmens fødevarer på en af landstedets mange terrasser med haver og planteklædte bakker som frodig kulisse. 
 

Lå i ruiner

Som arkitekt havde Josefina Durini ingen uddannelsesmæssige forudsætninger for at kaste sig over farmens landbrugsproduktion, da hun for 11 år siden købte ejendommen og gik i gang med at genopbygge farmen og jorden, der lå i ruiner.
- Jeg har skullet lære det hele fra bunden, konstaterer hun.

I dag tæller produktionen på gården blandt andet en spirende kaffeproduktion, dyrkelse af diverse typer af frugt og grønt, fårehold og produktion af kød og mælk fra malkebøfler.

- Vi har en masse husdyrsygdomme her, som man eksempelvis ikke kender til i Europa. Ofte er sygdommene insektbårne. I begyndelsen havde vi jerseykøer her på farmen. Men de var ikke robuste nok til naturens udfordringer, konstaterer Josefina Durini.
 

To meter regn årligt

Køerne er siden skiftet ud med vandbøfler. Cirka 55 bøfler malkes i dag på gården. Udbyttet er lavt målt i forhold til en dansk malkeko. Cirka 10 kilo mælk kan malkes af hver bøffel i døgnet. Til gengæld er prisen tre gange højere end for konventionel mælk, og cirka det dobbelte af økologisk jerseymælk i Brasilien.

Alt foder produceres på bedriften, hvor vækstbetingelserne for planter og græs er enestående gode.

Stedet får omkring 2.000 millimeter regn årligt. Samtidig er der sol og varme året rundt. Og derfor er tilvæksten på plantesiden enorm målt efter danske forhold. Der høstes således året rundt blandt frugter og grøntsager, ligesom græsset altid er i vækst. 

 

Kosmopolit, arkitekt og bonde
Josefina Durinis slægt kan spores tilbage til Italien. Men hun er selv født og opvokset i Argentina. Siden har hun giftet sig ind i en fransk-amerikansk familie.

Parret har en datter, der er bosat i USA, mens de selv i en lang årrække på cirka 20 år har boet i Brasilien. I Brasilien har de blandt andet ejendom i Rio de Janeiro og farmen »Fazenda Alliança« i Barra do Piraí ved Paraná-floden, cirka to en halv times kørsel fra Rio de Janeiro.
Josefina Durini er som nævnt opvokset i Argentina, men hun har ligeledes været bosat i Spanien og England. I London har familien haft et antikvariat og et galleri med speciale i latinamerikansk kunst.

Kunstnerisk har hun også været engageret i projekter med kunstnere fra de ofte ghetto-lignende boligområder kaldet Favelas i Rio de Janeiro.

Josefina Durini fortæller, at hun altid har været meget knyttet til kunst, historisk bevarelse, kreativitet og bevarelse af naturen.