Emil fra Lønneberg: Pæn og ganske ufarlig familieforestilling

Alle fra land og by kender Astrid Lindgrens Emil fra Lønneberg, og det kræver sit, at få børne- og familieteater til at gå op i en højere enhed.
Emil fra Lønneberg spilles af Michael Slebsager. Foto: Thomas Petri.
10-11-2018 07:49:01

Alle kender Astrid Lindgrens skønne historie om den livlige lyshårede Emil fra Lønneberg, der bor på gården Kathult sammen med sin mor, far, lillesøster Ida, karlen Alfred, samt tjenestepigen Line.

Folketeatret, og i begyndelsen af 2019 Folketeatrets Turnéscene, tager nu fat i eventyret, der på mange måder er tro mod historien fra Småland i Sverige, der foregik for over 100 år siden, om end der i Folketeatrets version er tilført en masse sang og musik, hvilket på mange måder klæder forestillingen.

I stykket oplever vi den kærlige og gode dreng Emil, der hele tiden vil det bedste, men hele tiden kommer så grueligt galt af sted, og derfor frivilligt søger tilflugt i værkstedet, hvor han kan låse indefra – og snitte træfigurer, og far Anton, udefra.

Afslutningen på forestillingen er sjov, og skal ikke røbes her.

Emil, pænt spillet af Michael Slebsager, dog ikke lyshåret, får især godt mod- og medspil af en vellignende og troværdig Jesper Riefensthal som Alfred og Lisbeth Gajhede i dobbeltrolle som henholdsvis den sladdervorne Tyttebær-Maja og den onde Kommandusen, der herser og revser fattiglemmerne på Fattiggården. Især Lisbeth Gajhede er fin, skarp, og skræmmende på en og samme gang. Flot! Og Sofie Alhøj er som skabt til rollen som Line.

Kulisserne er enkle, men virkningsfulde: Fint med effekten da Ida hejses op i flagstangen, og det samme med ulvefælden, der kan fange selv varulve. Godt set også at lade mange forskellige musikinstrumenter illustrere forskellige retter.

Det er altid farligt at tage hul på en klassiker, ikke mindst, når børn er del af publikum – for børn er som bekendt altid hudløst ærlige: Ikke mindst drengene der var inde og se forestillingen til premieren havde en fest, mens pigerne var mere tilbageholdne.

Et par sjove gimmicks, blandt andet da Emil får suppeterrinen over hovedet, spiser sig mæt i pølser og ”går” på væggen, vakte begejstring blandt drengene.

Folketeatrets Emil fra Lønneberg i Leiv Arne Kjøllmoens instruktion, er at betragte som en familieforestilling, der forsøger at nå såvel børn som voksne, hvilket i sig selv kan være en farlig kombination, der ikke altid lykkes til fulde.
Har man lyst til, at generationer mødes til et par hyggelige timer om en historie, som alle kender, er Emil fra Lønneberg et pænt bud.

Spilleplan:

Frem til 16.december på Folketeatrets store scene, København
Fra 15. januar til 20. marts 2019 Danmarksturné.