Bønner skabte enorm rigdom

Josefina Durinis farm er som nævnt en gammel kaffefarm. Der dyrkes også i dag i en begrænset målestok kaffe på ejendommen. Men tilbage i tiden var kaffen centrum for ejendommen og hele egnen.
19-01-2019 10:00:31

- Nogle af de første og dygtigste kaffeproducenter blev nogle af de rigeste i Brasilien op gennem det 17. århundrede. Også nogle gange rigere end mineejere med guld- og diamantminer, som ellers havde været det, der løftede den dengang portugisiske koloni økonomisk, forklarer Andre A. Angulu, der har en ph.d. i turisme, og agerer guide for avisens udsendte.

Andre A. Angulu forklarer, at kaffeproducenterne tilbage i 1700-tallet løbende investerede mange af deres penge i at forbedre kaffeproduktionen. Man eksperimenterede og fandt blandt andet ud af at dyrke kaffe på skråninger, hvor planterne har ideelle forhold i forhold til nedbør, og hvor planterne kan få den nødvendig skygge i vækstsæsonen, som er en væsentlig forudsætning for, at man kan producere kaffebønner af høj kvalitet.

Stjal bønner af franskmændene

Det var franskmændene, der tog kaffeplanterne med sig til Sydamerika, nærmere bestemt til Fransk Guyana, der ligger ud til den caribiske kyst nord for Brasilien.

Brasiliens kaffehistorie dateres tilbage til 1727, hvor portugiseren Francisco de Melo Palheta plantede den første kaffeplante i Para-regionen i det nordlige Brasilien. Ifølge legenden havde han tyvstjålet bønner fra franskmændene oppe i Fransk Guyana.

- Men det var ikke mindst italienere, der bosatte sig i Brasilien, som fandt ud af, at den stærkt jernholdige og røde jord flere steder i Brasilien gav gode vækstbetingelser og en særlig kaffe.

Italienerne kaldte den røde jord »Terra Rosa«, hvilket portugiserne oversatte til »Terra Roxa«, hvilket også er navnet på noget af kaffen, der markedsføres den dag i dag fra Brasilien. Landet sidder på en tredjedel af hele verdens kaffeproduktion.